注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

 
 
 

日志

 
 
关于我

从前有一只叫篮子的生物,它从小的愿望就是长大之后买几栋别墅给它家的老妈子和买几辆车给它家的老头子,哈哈~~~~~~~~~~(=_=发梦吧~~~~~~~~?!?!)

网易考拉推荐

常見粵語錯誤 PART 1  

2010-08-24 08:55:25|  分类: 转帖 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |

 

引用

╃ Forget╃常見粵語錯誤 PART 1

1、畢竟

   成日用嘅一個詞,係讀「不bat竟」而唔係「碧bik景」。

2、模擬

   高三經過好多次模擬考試,係「模耳yi」,唔好再講「模你nei」啦!

3、垂直

   呢個詞連深圳地鐵嘅粵語廣播都誤讀成「錘ceoi直」,正確嘅讀法係「誰seoi直」

4、純粹

   純正嘅純牛奶,唔係「巡ceon牛奶」,而係同「唇seon膏」嘅「唇」同音。

5、鉛筆

   原子筆用多咗,但係唔好將鉛筆都讀成「簽cim筆」喎!係「圓yun筆」先啱。

6、字典

   讀書成日要用嘅工具,係「字碘din」而唔好讀成「字點dim」。

7、同桌

   經常會提起嘅人,係你嘅「同卓coek」,唔係你嘅「同zo」呀。如果覺得讀同桌唔慣,直接叫「同枱」更加口語化。

8、崇拜

   應該有好多人都鍾意追星。係「崇song拜」佢而唔係「從拜」佢。

9、圓規

   大家應該都識讀「規kwai矩」啦,噉「圓規」自然就唔係讀「圓歸gwai」啦。

10、榮譽

攞過唔少榮譽證書卦?記住啦,係「榮wing譽」而唔係「容yung譽」!

11、轟烈

平時講嘢比較少用到呢個詞,如果下次用到就要讀「轟gwang烈」,唔好讀成「空烈」噃!

12、聽日(又作)停日

    呢個詞唔使多解釋。正確係讀「聽ting日」,有後鼻音,唔好讀成「天tin日」喎!

 

 

 

作者對粵語略知一二,如有紕漏,請各位讀者指出。

  评论这张
 
阅读(332)| 评论(1)
推荐 转载

历史上的今天

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017